Werkwijze

Fysiovisie

Ieder mens, met gezond verstand, begrijpt dat als je ongetraind besluit om dagelijks 20 kilometer hard te gaan lopen, dat het mis gaat. Ook al ben je getraind is dat trouwens ook geen aanrader, want het lichaam moet de tijd krijgen om te herstellen. De naweeën daarvan kom ik vaak in mijn praktijk tegen.

Voor mensen die na 20 jaar opeens weer de geest krijgen en willen gaan sporten, raad ik een heel rustige opbouw aan. Als je 40 bent besef je dat niet altijd. Herinneringen aan prestaties van vroeger, zorgen er vaak voor dat overbelasting snel optreed. De meeste blessures die ik van deze groep sporters behandel zijn overlastingsletsel. Chondropathie Patela, een aandoening van het kraakbeen van de knieschijf, komt het meest voor. Daarnaast kom ik ook veel overbelaste achillespezen tegen. De hersteltherapie van dit soort blessures neemt meestal zo’n zes weken in beslag. Er is echter geen standaard voor. Als sportfysiotherapeut probeer ik ook altijd de mede-oorzaak van de blessure te achterhalen. Vaak gaat het hier om een ‘musculaire disbalans’, een onbalans van de spieren. Ik leer de sporter dan om gedoseerd te belasten.

De hersteltijd na belasting duurt langer naarmate je ouder wordt. Niet iedereen sport verstandig. Het bepalen van de hoeveelheid belasting is voor jezelf heel moeilijk. Je mag nooit doorgaan tot het pijn doet. Dan ben je al te laat. Aanpassingspijnen, zoals spierpijn en pijn aan het kapsel en bot, verdwijnen meestal na twee dagen. Een zogenaamde klachtenpijn houdt langer aan. Pas als het lichaam voldoende hersteld is kan je weer verder trainen. Maar dan wel met een lagere trainingsbelasting.

Sporten onder professionele begeleiding is altijd beter dan zelf sporten. De sporter moet dan wel zijn einddoel aangeven. Voor de één is dat strak in het badpak en voor de ander de marathon van New York. De opbouw kan het best door een professional worden uitstippeld. Dat voorkomt veel blessureleed.

Deel uw ervaring

U kunt vanaf nu uw ervaringen met Praktijk Fysiotherapie delen op Praktijk in de buurt.nl in 1 minuut!

Ga naar deel uw ervaring →